Peerby: 'Enig tegenwicht voor Tegenlicht'

Het VPRO programma Tegenlicht besteedde al meerdere keren aandacht aan de deeleconomie. Tot nu toe waren dat altijd verhalen vol lof. Nu de deeleconomie in populariteit toeneemt wordt het tijd om om ook eens kritisch stil te staan bij dit fenomeen. Heeft het ook negatieve kanten? Zijn er aspecten aan de deeleconomie waar we waakzaam voor moeten zijn? Het leidde tot een aflevering van Tegenlicht met de titel “Hoezo samen delen?”. Bij Peerby vinden we het nuttig en nodig dat er niet enkel applaus klinkt. Ieder nieuw fenomeen, hoe schitterend ook, kent uitwassen. En we moeten er als mens en als samenleving bij stilstaan hoe ver we willen gaan. Tot wanneer voegt iets waarde toe en waar waar ligt voor ons een grens? Wanneer delen we teveel? Wanneer krijgen de platformen die het delen mogelijk maken teveel macht, worden het monopolisten? En hoe reageren we daar op? Het zijn belangrijke vragen die gesteld moeten worden.

Read more...

Read More
Een verscherpte definitie van de deeleconomie

Het was de zomer van 2013, shareNL stond in de steigers en dus waren we hard op zoek naar het juiste woord voor het fenomeen 'deeleconomie.' Op dat moment waren internationaal de termen 'collaborative consumption,' 'sharing economy' en 'collaborative economy' het meest gangbaar. Echter, collaborative consumption blijft beperkt tot 'consumptie' en mist het producerende gedeelte van de 'deeleconomie.' De 'collaborative economy' dekt de lading het beste en breekt nu internationaal door als steeds vaker toegepaste term. Het grote probleem van deze term is dat in het Nederlands het woord 'collaboratief' een negatieve associatie heeft bij veel mensen, een erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Daarmee eindigden we vorig jaar met de term 'sharing economy,' oftewel 'deeleconomie': een positief woord dat ook nog eens 'goed' klinkt. Het afgelopen jaar hebben we overal benadrukt dat de deeleconomie niet alleen bestaat uit delen, maar juist uit alle soorten handelsvormen. Verder benadrukten we elementen als 'toegang in plaats van bezit,' en ‘mogelijk gemaakt door moderne technologie.’ Deze typologie voldeed het afgelopen jaar, maar nu de deeleconomie op het vizier staat van de grote media, overheden, bedrijven en onderzoekers wordt het zaak om scherpere definities te formuleren (zie ook het blog over 'De diversiteit van de deeleconomie').

Read more...

Read More
Peerby haalt investering van 1,7 miljoen euro op

Internationale investeerders steken €1,7 miljoen in Nederlandse startup Peerby

Peerby wilt volgend jaar actief zijn in tenminste 50 steden in de VS

Spullenleen platform Peerby haalt €1.7 miljoen euro op. De Franse investeringsmaatschappij XAnge leidde de investeringsronde en het Nederlandse Sanoma Ventures deed voor een tweede keer mee. Ook Ivy league accelerator Techstars en angels uit Canada en de VS investeerden. Met het geld zet Peerby vol in op productontwikkeling en internationale groei.

Read more...

Read More
'Actieve deelname consument leidt tot economische omwenteling'

Door: Haroon Sheikh In Nederland ontstaan steeds meer lokale initiatieven om goederen en diensten te delen of om die collectief in te kopen. Het zijn voorbeelden van burgers die zich van onderop verenigen via internet of mobiele apps en zo de gevestigde orde omzeilen. De Denktank van Dasym Research B.V. bestudeert deze maatschappelijke verandering en typeert de ontwikkeling die gaande is als de ‘Verenigingseconomie’. Om de ideeën en inzichten met de belanghebbenden van de Verenigingseconomie te delen en veelbelovende bedrijven op dit gebied te steunen, lanceert de denktank een nieuwe website: www.verenigingseconomie.nl.

Read more...

Read More
De domeinen van de deeleconomie

Door: Jessica Slijpen  Als je de media volgt de laatste weken lijkt het alleen nog maar over Airbnb en Uber te gaan. Het zijn spraakmakende en beeldbepalende organisaties maar ze vertegenwoordigen slechts één van de vele varianten in de deeleconomie: deelplatformen met een commercieel businessmodel en een internationale focus. Veel minder in het nieuws, maar minstens zo reëel, zijn de vele kleinschalige deelinitiatieven zonder businessmodel en zonder de ambitie om er in eerste instantie inkomen uit te genereren. Denk aan Facebookpagina 0181, opgezet door mevrouw Votsis om haar kliekjes aan anderen weg te kunnen geven. Of bijvoorbeeld één van de vele ‘weggeefgroepen’, zoals Ik Geef Weg.

Read more...

Read More
De invloed van het algoritme op het aanbod van arbeid

Onlangs schreven we vanuit shareNL een blog over 'De nieuwe zekerheid', waarbij steeds meer mensen hun inkomen verdienen door te acteren op verscheidene peer-to-peer marktplaatsen: 'zo kan iemand bijvoorbeeld de dag beginnen met ‘taxi-en’ voor UberPOP, vervolgens wat klusjes doen via Croqqer om daarna een diner te verzorgen in een thuisrestaurant waar ook de twee gasten mee eten die die nacht via Airbnb in de logeerkamer blijven slapen.' We gingen in op de mogelijke verantwoordelijkheden van de ondernemer, het deelplatform en de overheid. In dit artikel bouwen we hierop voort door een blik te werpen op het algoritme, mogelijk het meest cruciale onderdeel van hoe we werk verdelen in de nabije toekomst.

Read more...

Read More
Gastblog: 'Van tractie naar interactie'

Door: Thijs Janssen

Begin februari, op een uitzonderlijk mooie dag voor de tijd van het jaar, gingen de eerste bootjes de Amsterdamse grachten op en rond deze tijd was er ook wekelijks een item in het nieuws over de opkomende deeleconomie. Sinds die periode zijn wij er ook van overtuigd.... De deeleconomie is geen trend of bubble, het is een revolutie en deze is niet meer te stoppen!

Read more...

Read More
De Volkskrant: 'Uber krijgt wellicht plek op taximarkt'

Door: Marcel van Lieshout (De Volkskrant) Uber wordt mogelijk toegelaten tot de Nederlandse taximarkt. Maar Uberpop, een van de diensten van het Amerikaanse bedrijf met 'amateurtaxichauffeurs', blijft een illegale activiteit waartegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de komende tijd intensiever gaat optreden.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Transport) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Uber is de schrik van de gevestigde bedrijven.

Read more...

Read More
In Trouw: 'Auto's, kleren, boeken, we gaan alles delen'

Door: Maaike van Houten Deelondernemers presenteren zich in het land 'Je gaat terug naar vroeger, mét technologie'

Delen is ontzettend in. Autodelen, kleren delen, passies delen: bij de ShareMeetups die deze week door het land trekken en waar 'deelondernemers' zich presenteren, vliegen de cijfers je om de oren.

Juist gisteren werd bekend dat het gezamenlijk gebruik van auto's dit jaar is gestegen met 113 procent. In maart reden er 11.210 gedeelde auto's rond, zo meldt het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. De meeste in de stad, maar ook op het platteland wint de deelauto terrein.

Read more...

Read More
FMT 'Deeleconomie Marathon' 8 oktober
De nieuwe zekerheid

Eén van de elementen die de ontwikkeling van de deeleconomie ons voorschotelt, is het ontstaan van een economie waar mensen een inkomen verdienen via één, of meerdere deeleconomie-platformen. Zo kan iemand bijvoorbeeld de dag beginnen met 'taxi-en' voor UberPOP, vervolgens wat klusjes doen via Croqqer om daarna een diner te verzorgen in een thuisrestaurant waar ook de twee gasten mee eten die die nacht via Airbnb in de logeerkamer blijven slapen. Deze groep 'ondernemers' heeft veel vrijheid en omdat de platformen waarop zij acteren lokaal vraag en aanbod bij elkaar brengen, werken zij veel in de eigen omgeving met mensen uit de eigen omgeving. Daarmee bouwen zij aan een economie gefundeerd op geld en sociale cohesie, waar veel transacties lokaal plaatsvinden en die in veel gevallen duurzamer en economisch voordeliger zijn dan tegenhangers die vanuit (grote) organisaties dezelfde diensten leveren.

Read more...

Read More
Landelijke Sharing Week brengt deeleconomie dichtbij

Huizen, spullen, werkplekken, auto’s en maaltijden delen: de deeleconomie is een zeer actueel thema. Door alle ophef in de media rondom initiatieven als Uber en Airbnb zou je bijna vergeten wat de daadwerkelijke waarde van de deeleconomie is. Om die waarde te laten zien, organiseren ambassadeurs van de deeleconomie de landelijke ‘Sharing Week.’ In de week van 8 tot en met 15 oktober wordt aandacht besteed aan de vele deelinitiatieven die in Nederland actief zijn. Delen, lenen, ruilen, huren en geven

Om stil te staan bij alles wat de deelinitiatieven te bieden hebben, én om inzicht te geven in de werkelijke waarde van de deeleconomie, wordt van 8 tot en met 15 oktober de landelijke ‘Sharing Week’ georganiseerd. In deze week nodigen shareNL, Seats2meet.com, Nils Roemen en enkele partners zoveel mogelijk mensen in Nederland uit om onderling te delen, lenen, ruilen, huren en geven.

Read more...

Read More