In Trouw: 'Auto's, kleren, boeken, we gaan alles delen'
Door: Maaike van Houten Deelondernemers presenteren zich in het land 'Je gaat terug naar vroeger, mét technologie'
Delen is ontzettend in. Autodelen, kleren delen, passies delen: bij de ShareMeetups die deze week door het land trekken en waar 'deelondernemers' zich presenteren, vliegen de cijfers je om de oren.
Juist gisteren werd bekend dat het gezamenlijk gebruik van auto's dit jaar is gestegen met 113 procent. In maart reden er 11.210 gedeelde auto's rond, zo meldt het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. De meeste in de stad, maar ook op het platteland wint de deelauto terrein.
De groei van de deelauto staat niet op zichzelf. Vrijwel dagelijks horen Harmen van Sprang (40) en Pieter van de Glind (26) van shareNL van nieuwe initiatieven. Nieuwste fenomeen is de 'peerbieb' het delen van boeken die toch maar in de kast staan. Dat komt dan bovenop de talloze klussendiensten, thuiskoks, spullendelers, koppelaars van energieproducenten en -consumenten, parkeerplaatsbebemiddelaars, etcetera etcetera. "Je gaat terug naar wat er vroeger was, toen mensen elkaar kenden. De technologie maakt het mogelijk mensen met elkaar te verbinden", zegt Van Sprang tijdens de eerste Meetup in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zijn collega wijst erop dat er ook nog allerlei onzichtbare platforms zijn, bij voorbeeld van groepjes buren die samen voor een zieke buurman zorgen. "Die zitten in de hele flow van gedragsverandering die gaande is", zegt Van de Glind.
Hoogleraar in de deeleconomie Koen Frenken bevestigt dat het delen in de lift zit. "Dit groeit zo snel dat we niet weten waar het ophoudt", zegt hij. Hij schat de bijdrage aan de economie op zo'n één procent - en dat gaat vast nog groeien. De norm gaat, zegt Frenken, immers vaak mee met de praktijk. "Vroeger was het zo dat je als man een auto moest hebben voor het gezin. Nu hoeft dat niet meer per se, en misschien wordt wel de algemene norm dat je geen auto hoeft te hebben."
Bron: Trouw (9 oktober 2014) via Blendle