Door: Pierre-Nicolas Schwab (IntoTheMinds) Het lijkt erop dat de hotel- en taxilobby enkele gevechten tegen nieuwkomers in hun sector heeft gewonnen: de afgelopen maanden werd UberPOP in verschillende landen of steden verboden (België, Frankrijk, Italië,Duitsland) en we vroegen ons in een vorige blog al af of Airbnb het volgende slachtoffer van de overheid zou zijn. Helaas voor ons hadden we gelijk en wordt nu Airbnb door de overheid onder vuur genomen. Het Vlaamse Gewest in België heeft ermee gedreigd een boete op te leggen aan mensen die Airbnb gebruiken voor de huur van hun huis/appartement, als ze zich niet behoorlijk registreren en hun activiteit aangeven. De gevolgen zijn eerder symbolisch en mensen die de dienst gebruiken om geld te verdienen hoeven niet noodzakelijk belastingen te betalen als het een nevenactiviteit blijft. Het signaal is echter duidelijk: de overheid zal platforms die werken op basis van het delen in het oog blijven houden.
Read more...
Read More- door: Michele de Waard (FD) De 21ste eeuw wordt het tijdperk van ‘gezamenlijke consumptie’, waarin consument en producent elkaar direct vinden via internet. De dagen van de grote tussenhandelaars zijn geteld.
Read more...
Read MoreBen je een startende ondernemer of organisatie in de deeleconomie? Kom dan je kennis en je netwerk verrijken tijdens de shareNL meetup voor starters op 8 juli in Amsterdam. Waarom
Als starter loop je waarschijnlijk tegen veel zaken aan die nog onbekend of onduidelijk zijn, niet alleen rondom het opstarten van je organisatie, maar ook voor wat betreft het speelveld: de deeleconomie. Deze meetup is ervoor bedoeld je meer inzicht en ideeën te geven, niet alleen gevoed door de kennis van shareNL, maar juist ook door de ervaring van gelijkgestemden.
Read more...
Read MoreDelen is het nieuwe hebben Steeds meer consumenten ontdekken de deeleconomie en wekelijks halen ondernemers het nieuws met innovatieve proposities. Denk aan bedrijven als SnappCar, Airbnb, Peerby en Thuisafgehaald die een sterke groei in gebruikers doormaken. Maar wat is die deeleconomie nu eigenlijk? Wat zijn de businesskansen voor jou als ondernemer?
Read more...
Read MoreDoor: Bram de Vrind Er liggen voor ondernemers volop kansen in de snelgroeiende deeleconomie, bleek woensdag bij de MKB Innovatie Top 100. "Er zijn al initiatieven waarbij je je hond kunt delen met de buurman."
Cabaretier Dolf Jansen interviewde onder andere Harmen van Sprang (ShareNL) en Daan Weddepohl (Peerby) over dit nieuwe fenomeen, waarbij het draait om het gebruik in plaats van bezit van spullen. Bedrijven maken het bijvoorbeeld met apps mogelijk om spullen tegen vergoeding te lenen of uit te lenen.
Read more...
Read MoreDoor: Philip Bueters Consumenten zijn dol op de sharing economy. Ruim twee derde ziet het wel zitten om eigendommen te verhuren aan anderen, blijkt uit een studie van Nielsen.
Jazeker: 68 procent van de 30.000 consumenten die Nielsen in 60 landen heeft ondervraagd, hechten niet zo erg aan hun spullen, dat ze deze niet willen delen met anderen - liefst voor geld natuurlijk. En ongeveer evenveel mensen zou ook wel zaken van anderen willen lenen of huren. Airbnb, Snappcar of Peerby; wij hebben inmiddels keuze genoeg.
Read more...
Read MoreSPROUT EVENT ‘WELCOME TO THE SHARING ECONOMY’ | 14 MEI 2014 Economische groei volgens ons kapitalistische systeem is eindig. Wie nog steeds denkt dat de crisis iets is dat kan worden opgelost met rustig af te wachten tot de storm is gaan liggen kan beter naar een onbewoond eiland verhuizen. We zitten midden in een economische shift waarin het individu wordt empowered zichzelf te organiseren, vaak buiten de traditionele kanalen om. Veelal gefaciliteerd door online platformen.
Read more...
Read MoreDoor: Hans Pieters – Metro 29 april 2014
Het wittefietsenplan uit de jaren ’60 ging nog ten onder aan ordinaire diefstal. Maar dankzij het internet en slimme innovatie wordt bezit meer en meer ‘old skool’.
Waarom veel geld uitgeven als het zoveel goedkoper kan? Volgens trendmaker en industrieel ontwerper Daan Roosegaarde is bezit passé en delen in. Een overzicht van slimme initiatieven waarmee je auto en andere bezittingen de deur uit kunnen. En de zaken waar je op moet letten.
Read more...
Read MoreAls je lekker wil eten maar geen tijd of zin hebt om zelf te koken kun je natuurlijk bij de supermarkt een kant-en-klaar-product kopen, in je magnetron opwarmen en opeten. Op weg naar die supermarkt kom je langs allerlei woningen waar elke avond met passie gekookt wordt door thuiskoks. Wat je niet weet is dat er verborgen kooktalenten zijn die graag een extra maaltijd met verse ingrediënten voor je koken. Wat is Thuisafgehaald?
Op de site Thuisafgehaald.nl kun je kijken of er iemand bij jou in buurt een maaltijd aanbiedt. Als je je postcode intypt zie je waar je allemaal terecht kan. Dat kan bij 7500 thuiskoks die in totaal al meer dan 125.000 maaltijden gedeeld hebben. De maaltijden worden voor kostprijs (en een klein bedrag voor gas en licht) gemaakt.
Read more...
Read More