Belasting: 'het verschilt per situatie'
Onderstaand artikel is een reactie van de hand van Claartje Vogel op het artikel in de Volkskrant vorige week over deeleconomie en de fiscus. Ook wij (shareNL) hebben uiteraard contact met de Belastingdienst. Voor alle partijen actief in de deeleconomie is het immers relevant om te weten hoe het nu precies zit met de belasting. Zodra wij een laatste update hebben, zullen wij die hier uiteraard delen. Intussen zijn eventuele vragen altijd welkom. Geld verdienen in de deeleconomie? De fiscus kijkt mee
Door: Claartje Vogel
Uw huis verhuren via AirBnb, uw auto delen met SnappCar of iemand een lift geven als chauffeur voor Uber. Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden om kosten te besparen of zelfs geld te verdienen door te delen. Maar pas op: ook de Belastingdienst ontdekt de deeleconomie.
"Zolang je "incidenteel" je auto verhuurt, hoef je je geen zorgen te maken. Gemiddeld kun je als particulier zo'n 5000-6000 euro per jaar belastingvrij verhuren. Omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen. Maar, zodra je jouw auto op een commerciële manier verhuurt, is er sprake van bedrijfsvoering. En dan zijn de transacties BTW-plichtig. Je moet in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst." |
- Het is een reële bron van inkomsten. Een paar honderd euro extra per jaar door mensen een lift te geven, daar kan niemand van leven.
- Het doel van de activiteit moet geld verdienen zijn. Een vergoeding voor de benzine bij het carpoolen is dat niet. Je huis verhuren nadat je het hebt geadverteerd met mooie foto's wel.
- Het moet aannemelijk zijn dat het lukt om er inkomsten aan over te houden.
Bron: http://www.dezaak.nl/geld-verdienen-in-de-deeleconomie-de-fiscus-kijkt-mee-6863016.html