Aanknopingspunten op Rathenau rapport 'Eerlijk delen'
Op 31 mei verscheen het rapport 'Eerlijk delen’, op basis van onderzoek door het Rathenau Instituut. Uit dit rapport blijkt eens te meer dat de deeleconomie en de zogenaamde 'kluseconomie' zowel kansen als uitdagingen bieden. Zo genereert de deeleconomie 'werkgelegenheid, stimuleert het ondernemerschap en innoveert het bestaande sectoren,' maar zet de opkomst van online deelplatformen ook publieke waarden onder druk, zoals 'consumentenbescherming, openbare orde en privacy.' Het rapport vraagt om beleid dat de positieve effecten stimuleert en de negatieve effecten beperkt. Dit is precies waar wij vanuit shareNL al enkele jaren mee bezig zijn: op onafhankelijke wijze de deeleconomie ontwikkelen, in samenwerking met het Rijk, gemeenten, het bedrijfsleven, de online (deel)platformen, kennisinstellingen en journalistiek. Als korte reactie op het Rathenau rapport hierbij enkele initiatieven die al in gang gezet zijn en relevante aanknopingspunten kunnen bieden op zowel dit rapport, als op de verdere vormgeving van de deeleconomie wereldwijd.
Als initiatiefnemer van ‘Amsterdam Sharing City’ en adviseur van ‘Seoul Sharing City’ en verschillende andere wereldwijde steden, zijn wij de afgelopen jaren veel bezig geweest met de kansen en uitdagingen van de deeleconomie voor steden. Steeds meer gemeenten zien de kansen die de deeleconomie biedt voor een duurzame, sociale en economisch veerkrachtige stad. Daarnaast zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving, consumentenbescherming en belastingen. Vandaag de dag staat de deeleconomie wereldwijd bij tientallen steden op de agenda. Daarom lanceerden wij onlangs, in samenwerking met gemeenten als Amsterdam en New York City, de ‘Sharing Cities Alliance.’ Deze lancering vond plaats tijdens de ‘Sharing Cities Summit’ op 18 mei jongstleden, georganiseerd door het team van loco-burgemeester Alicia Glen van de stad New York. De Sharing Cities Alliance is een onafhankelijke, wereldwijde alliantie van steden die onderling kennis en ervaring delen en toegang krijgen tot relevante inzichten en netwerk. De Alliance helpt steden om de kansen van de deeleconomie te benutten, de uitdagingen aan te gaan en daarmee de levens van haar burgers te verbeteren. Het eerste wereldwijde stedennetwerk gericht op deeleconomie is een ‘game changer’: het versnelt de leercurve van steden, helpt steden elkaar te inspireren met impact-projecten en geeft de steden meer kracht richting de grote platformen. Onder meer steden als Kopenhagen, Seoul, New York City, Amsterdam, Washington en Toronto hebben zich al aangesloten.
Over Toronto gesproken: afgelopen maart waren we hier aanwezig op een driedaagse conferentie waar met een groep internationale deelnemers actief hebben gewerkt aan zogenaamde ‘guiding principles and framework for the sharing economy.’ Het betreft een aanzet die op termijn zou kunnen leiden tot ISO-certificering voor de deeleconomie en is nadrukkelijk bedoeld om op basis van internationale samenwerking te komen tot richtlijnen voor online (deel)platformen. We vervullen een actieve rol in de verdere ontwikkeling van deze ‘International Workshop Agreement’ (IWA) en willen erop toezien dat dit leidt tot handvatten die voor alle participerende partijen relevant en concreet toepasbaar zijn.
Wij geloven in onze benadering waarbij we, op onafhankelijke wijze, samenwerken met het gehele speelveld, bestaande overheden, bedrijfsleven, platformen en kennisinstellingen in binnen- en buitenland. Met elkaar hebben we de kans om fenomenen als de deeleconomie gebalanceerd te ontwikkelen, altijd met een oog voor zowel de kansen als de uitdagingen.
- Pieter van de Glind & Harmen van Sprang