De deeleconomie draait door
Amsterdam kan niet meer om de deeleconomie heen. Dat was de boodschap van de Chief Technology Officer van Gemeente Amsterdam, Ger Baron gisteren bij de shareNL meetup. Start-ups en andere belangstellenden waren gisteren naar de meeting in Pakhuis de Zwijger gekomen om te praten over Amsterdam Sharing City.
Uit een nieuw onderzoek van de gemeente blijkt dat bijna alle Amsterdammers de deeleconomie kennen of er gebruik van maken. Consumenten zijn ook bereid om te betalen voor diensten binnen de sharing economy. De overheid zoekt nu naar een rol binnen deze nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld die van marktmeester. Baron spreekt van gedistribueerde businessmodellen. “We moeten op een heel andere manier naar de stad kijken.”
Ook April Rinne, een toonaangevende onderzoeker en spreker op het gebied van de sharing economy, gaf via een hangout haar visie vanuit San Francisco. De deeleconomie zal steeds groter en groter groeien. Dit is nog maar het topje van de ijsberg.” Maar met de sterke groei van verschillende ondernemingen in diverse bedrijfstakken, wordt ook de roep om een definitie van de deeleconomie luider. Wanneer is er sprake van een huur- of een deeleconomie? Ook zij formuleerde haar ‘audacious ambition’ voor Amsterdam Sharing City. “Eigendommen, kennis en vaardigheden binnen de gemeente moeten in kaart worden gebracht zodat ze gedeeld kunnen worden.” Hierbij kun je denken aan leegstaande kantoren, zalen, kennis van ambtenaren of auto’s die niet worden gebruikt.
Na de hangoutsessie mochten verschillende ondernemers binnen de deeleconomie hun bedrijf pitchen. Deze pitches maakten duidelijk dat het pallet aan bedrijven steeds kleuriger wordt. Met mooi weer kun je via Barqo een boot huren, Pawshake zorgt tijdens de vakantie voor een oppas voor je hond of kat, terwijl Vandebron groene stroom direct van de bron naar huis levert. Maar ook 3D-printen valt onder de noemer sharing evenals Withlocals, het platform waarop je een diner bij een local regelt.
Ook bij gevestigde corporates begint langzaam het besef door te dringen dat de deeleconomie een ontwikkeling is waar ze niet meer omheen kunnen. Als verzekeraar is Achmea constant op zoek naar het aanboren van nieuwe solidariteitsgroepen. Ondernemers en klanten binnen de deeleconomie zijn een interessante markt. Achmea werkt inmiddels samen met Peerby om spullen te verzekeren die worden uitgeleend. Deze ontwikkelingen gaan niet zonder slag of stoot. Michiel van Wickeren zoekt al langer naar een verzekeraar die bereid is om de spullen in zijn Deelkelder te verzekeren. “In dat geval moet het risico gedragen worden door een kleine groep en dat is voor een verzekeringsmaatschappij niet aantrekkelijk. Die wil dat natuurlijk liever spreiden over zoveel mogelijk klanten", stelt Peter Creemers.
In verschillende groepjes werden vervolgens ambities voor de toekomst geformuleerd voor verschillende thema’s (zie hieronder). Duidelijk is dat de deeleconomie inderdaad nog maar aan het begin staat van een lange reeks spannende ontwikkelingen. Het topje van een heel bijzondere ijsberg.
Mobiliteit Een online platform met een mobiliteitspas maken waar een tegoed op kan worden geladen. Je bouwt een tegoed op door je eigenauto, scooter of fiets ter beschikking te stellen.
Ruimte Het probleem is dat er heel veel vierkante meters ruimte onbenut blijven in de stad. Door kantoorpanden te voorzien van beter afscheidingen kunnen ze voor een breed scala aan activiteiten.
Producten Een deelbank maken voor de minderbedeelden in de samenleving.
Diensten Dat over 1 jaar 10% van de Amsterdammers van tenminste 1 persoon in de buurt weet welke dienst die persoon aanbiedt.
Leren Maak het UWV topambassadeur van de deeleconomie. Werklozen kunnen werkervaring in de sharing economy opdoen, bijvoorbeeld door les te geven via een platform als Konnektid.
Geld Amsterdamse wijken schuldenvrij maken. Dit kan door o.a. andere waarden meenemen in de waardering van de wijk dan enkel de inkomsten en uitgaven. Ook de sociale waarde meewegen. Verder een audit doen binnen de stad om te inventariseren waar veel over is en waar dingen ontbreken. En pensionado’s een tegoed geven dat niet is uitgedrukt in geld, maar in toegang tot middelen.
Dit is een blog van Marlies Dinjens in samenwerking met Pieter de Jong.