Win-Win Culturele Zondagen
Door Samantha van den Bos
Dit keer stonden de Culturele Zondagen in Utrecht in teken van (w)ondernemers die de stad mooier, gezonder en leefbaarder maken. Sociaal ondernemers, deeleconomie-platformen, organisaties die erop toekijken dat alle schakels in de waardeketen eerlijk verlopen en sociale verantwoordelijkheden worden opgenomen. Ook de grotere bedrijven die nu investeren in een betere wereld kregen de kans om hun projecten voor te stellen. Van presentaties, workshops, sociale experimenten en theater tot een deeleconomie deelcarrousel.
Zelf gaf ik een presentatie over het fenomeen deeleconomie en waar de ontwikkeling vandaan komt. Van een systeem van wantrouwen, gaan we naar een systeem van vertrouwen. Waar nu de deeleconomie nieuw is en flink ter discussie staat, zijn de voorspellingen dat de deeleconomie in 2025 het nieuwe normaal zal zijn. Ik vertelde ook iets meer over het ecosysteem van de deeleconomie met voorbeelden van de startups, de verschillende organisatievormen, de reactie van bedrijven en slimme partnerships.
Zo zijn er in Nederland zo’n 50 platformen actief. De deeleconomie nodigt ons uit om anders te denken over onszelf, onze waarden en ons consumptiegedrag. Het biedt een aantrekkelijk alternatief in een tijd waar we met z’n allen de overstap moeten maken als we de mensheid nog een toekomst willen geven. Technologie maakt het mogelijk om vraag en aanbod slimmer bij elkaar te brengen op een manier die zo min mogelijk ‘extra efforts’ vraagt van ons. Steden zien wereldwijd het potentieel voor hun stad, maar tegelijkertijd is er ook een immens spanningsveld tussen het oude en het nieuwe. Zo zie je dat steeds meer steden beperkingen willen opleggen aan bijvoorbeeld Airbnb om de uitwassen tegen te gaan (of om te beantwoorden aan de lobbyisten van de traditionele hotelsector).
Maar zondag stond in teken van Utrecht. Daarom gingen we kijken naar wat er in de stad zoal aan deeleconomie gebeurt. Zo is er nu een pilot van Seats2Meet Locals, waarbij je in Utrecht je bureau thuis kunt delen met een ander. Of We Drive Solar, waarbij de elektrische deelauto in de Lombok wijk wordt ingezet als experiment. De oplaadpalen dienen ook al energie-opslag en zijn verbonden met het energienetwerk van de wijk. Een innovatief project waar Utrecht nu een voorbeeldfunctie heeft voor andere steden in Nederland, Vlaanderen en de wereld. Want ook Taiwan toont interesse om deze technologie in te zetten en samen te werken met Robin Berg, de initiator van het project.
Verder zijn er natuurlijk flink wat deeleconomie platformen gevestigd in Utrecht. Denk aan Snappcar, Thuisafgehaald, ParkFlyRent, De Deelkelder, Seats2Meet, enz. En de Gemeente gaat ook proactief aan de slag en is gekend om haar inzet voor autodelen in de stad.
Na mijn presentatie begon de deelcarrousel. Snappcar, ParkFlyRent, Barqo, Peerby en De Deelkelder deden om de beurt een korte pitch over hun initiatief. Geïnteresseerden bevroegen de initiatiefnemers later nog bij hun stand. Het event liep niet storm, maar de mensen die er waren, waren ontzettend betrokken en enthousiast over wat er in hun stad aan moois gebeurt. Ongetwijfeld zijn er weer zaadjes voor inspiratie gepland met een uitnodiging naar de stad en de wereld te kijken met een deeleconomie-bril op!